11/18/07

Πρασσορυζο και κεφτεδακια (γιαμ)


Επιστρεφωωω .. επιστρεφω ευτυχισμενη με τα ψωνιαααα... ετσι λεει το τραγουδακι, αλλα στην περιπτωση μας δε βρηκα χιονια πισω απο την πορτα (φτου στον κορφο μας). Εφιαξα ομως διαφορα ομορφα φαγακια για να εχουμε ως την Πεμπτη που ειναι η γιορτη των ευχαριστιων και θα της αφιερωσω ειδικο κεφαλαιο απο αλλη κουζινα.



Εφιαξα λοιπον ενα πρασσορυζο που αρεσει και στον πριγγιπα μου. Ζεματισα τα πρασσα αφου τα εκοψα σε χοντρες ροδελλες, και οταν μαλακωσανε τα σωταρισα σε ελαιολαδο μαζι με ψιλοκομμενα φρεσκα κρεμμυδακια. Ερριξα φρεσκια σαλτσα τοματας αλατι και πιπερι και εβρασα το φαγητο για 5 λεπτα. Μετα κανονισα το νερακι και ερριξα μισο φλυτζανακι καφε ρυζι γλασσε. Δε βαζω πολυ ρυζι στα ρυζοφαγητα γιατι μας αρεσει περισσοτερο η γευση του λαχανικου. Σκεπασα το φαγητο και σε 15 λεπτα χυλωσε και μοσχοβολησε το σπιτι. Το βραδυ θα το σερβιρω με τα κεφτεδακια.

Τα κεφτεδακια παλι τα εφιαξα με 3 ειδη κιμα, μοσχαρακι, βοδινο και χοιρινο. Προσθεσα και ενα μετριο κρεμμυδακι ψιλοκομμενο, τρεις φετες ψυχα ξερου ψωμιου βρεμμενες, αλατι και πιπερι φυσικα, λιγο μαιντανο και ριγανη που ειχα φερει περσυ απο τη Σικελια. Τα κεφτεδακια τα επλασα απο χτες και μειναν στο ψυγειο ολο το βραδυ. Λιγο πριν τα τηγανισω τα αλευρωσα ελαφρα. Εδω δεν αντεξα να περιμενω ως το βραδυ. Εφαγα ενα ζεματιστο οπως βγηκε. Αυτο παντα το εκανα απο μικρη και μου φωναζε η μαμα. Δεσποινα, δεν μπορεις να περιμενεις να καθησουμε στο τραπεζι; Οχι βρε μαμα δεν μπορω να περιμενω!

Εφιαξα πιπεριες κοκκινες ξυδατες. Τις εβαλα πρωτα στο γκριλ να ψηθουν, περιπου 10 λεπτα και απο τις 2 πλευρες. Οταν κρυωσουν, αφαιρω ευκολα το φλουδι και τα σπορια. Ετσι ολοκληρες τις βαζω σε μια μαριναδα απο ελαιολαδο, κοκκινο ξυδι απο κρασι, σκορδακι και ριγανη, αλατι και πιπερι. Αυτες θα μεινουν εκει για μερικες μερες να παρουν γευση απο ολα τα υπεροχα συστατικα.

Τελος εφιαξα και μια ψαροσουπα μιας και βρηκα μια ωραια συναγριδα. Εβρασα πατατουλες, φασολακια, κολοκυθι κιτρινο, καροτακια και σελερι μαζι με το ψαρι μεχρι να γινουν οι πατατες, περιπου 15 λεπτα. Επειδη το ψαρι δεν ηταν μεγαλο σε 16 λεπτα ηταν ετοιμο κι αυτο. Σε ενα τουλπανι βαζω τα herbes de Provence και μετα το πακεττακι μεσα σε αυγο σουρωτηρι. Ετσι μετα δεν εχω τα ενοχλητικα σπορακια μεσα στη σουπα. Περασα τα λαχανικα στην κουζινομηχανη και τα ξαναβαλα στο στραγγισμενο ζωμο. Καθαρισα το ψαρι και κρατησα τα φιλετακια χοντροκομμενα. Η σουπα μπηκε στο ψυγειο και την Τεταρτη που θα την φαμε, οταν τη ζεστανω θα προσθεσω μεσα τα φιλετακια. Μπολικο λεμονακι και ετοιμη.

No comments: