3/14/08

1-2-3-4




Αν ξερεις να μετρας ως το τεσσερα τοτε δε ξεχνας ποτε την συνταγη για τον περιφημο πολιτικο χαλβα.
Ειναι ευκολη και μας φιαχνει ενα γλυκισμα δροσερο για τη Σαρακοστη,
κι αν προσθεσουμε και λιγο φρεσκο βουτυρο (που ειναι το αγαπημενο μου),
για ολο το χρονο.

Χρειαζομαστε λοιπον:
1 φλυτζανι λαδι (ελαφρυ ελαιολαδο η ηλιελαιο)
2 φλυτζανι χοντρο σιμιγδαλι
3 φλυτζανια ζαχαρη και
4 φλυτζανια νερο.
1 φλυτζανι καβουρδισμενα αμυγδαλα κοπανισμενα σε χοντρα κομματια.

Ας φιαξω πρωτα το σιροπι για να το εχω ετοιμο.
Βραζω το νερο με τη ζαχαρη για αρκετα λεπτα μεχρι να γινει ενα μετριο σιροπι.
Μπορω να προσθεσω μεσα μια φλουδα απο λεμονι η δυο τρια γαρυφαλλα, η ακομα και λιγο πορτοκαλι χυμο και φλουδι,
αναλογα τι εσανς θελω να εχει ο χαλβας μου.

Εκεινο που ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να κανω, και την πατησα την τελευταια φορα, ειναι να προσθεσω μαστιχελαιο για να παρει ο χαλβας αρωμα μαστιχας.
Το μαστιχελαιο εξατμιζεται αμεσως στο ζεστο νερο και δε δινει καμμια γευση.

Επανερχομαι στις κατσαρολες. Σε μια μεγαλη αντικολλητικη κατα προτιμηση κατσαρολα, ζεσταινω το λαδι με το σιμιγδαλι και ανακατευω συνεχεια μεχρι να αρχισει να ροδιζει το σιμιγδαλι. Εδω θελει προσοχη γιατι στο τελος αρπαζει ευκολα και δε το θελουμε καμμενο.
Ριχνω μεσα το σιροπι (ενταξει εχω ιατρικη ασφαλεια)
Προσεχετε, χρησιμοποιειστε ενα καπακι της κατσαρολας για να προφυλαχτειτε, η ενα γαντι της κουζινας γιατι θα πιτσιλισει σα τρελλο.
Εγω επειδη μια φορα καηκα, μεχρι και παλτο μπορει να βαλω.
Συγχρονως σβηνω τη φωτια και ανακατευω μεχρι να φουσκωσει το σιμιγδαλι και να ρουφηξει ολο το σιροπι.


Ριχνω μεσα τα ξανθα αμυγδαλα και ανακατευω.
Στο τελος ριχνω και ενα κομματακι φρεσκο βουτυρο για να μην ειναι απλος χαλβας αλλα θεικος χαλβας.


Αδειαζω τον χαλβα απο την κατσαρολα σε μια φορμα και την αφηνω να κρυωσει.
Αναποδογυριζω σε ενα πιατο και βγαινει πανευκολα.
Σερβιρω το χαλβα με την απαραιτητη κανελλα στο τραπεζι για να μην αρχισουν ολοι να με αγριοκοιτανε.

Φιλια σιροπιαστα!




16 comments:

Peter M said...

Lent or not, this is one of my favourite desserts.

δεσποιναριον said...

It was funny Panteli one time, when I brought halva to a picnic and an American woman asked me what was in it. As soon as I started telling her and I mentioned the cream of wheat, she made a face an declared: "I don't want to eat breakfast!"

zero said...

Ωρε χαλβαδιασαμε, πολλα σοροπια βλεπω.
Δεσποιναριον, εχεις και τα τυχερα σου στο ιντερνετ.
Μια μεριδα χαλβα στο 4 πληζ.
Γεια σου Δεσποινα με την τρομερη κουζινα σου.
Δηλωνω μεγας θαυμαστης... δικος σου και της κουζινας σου.

δεσποιναριον said...

@ζερο τι λες βρε μπλογκερ μου και θαυμαστα μου! μια διπλη στο 4!! με κανελλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλα!!!

cook said...

το μαστιχέλαιο καλύτερα να το ρίξεις στο σιμιγδάλι λίγο πριν το σιρόπι...ή εναλλακτικά κοπανίζεις τη μαστίχα και ρίχνεις τη σκόνη στο σιρόπι καθως δενει...αυτή αποκλείεται να εξατμιστεί :)
το βούτυρο στο χαλβα είναι σουπερ γευση..εγώ αγαπώ ιδιαιτερως να τον κανω με ξερά βερυκοκκα αλλα και πορτοκαλι...

δεσποιναριον said...

Αγαπητη μαγειρισσα. Φοβαμαι οτι και στο σιμιγδαλι παλι θα εξατμιστει γιατι ειναι κι αυτο ζεματιστο. Την μαστιχα την κοπανισμενη την σκεφτηκα εκ των υστερων αφου το γευτηκα θα την δοκιμασω την επομενη φορα. Σε ευχαριστω.

Anonymous said...

Μμμμ...καιρό έχω να φτιάξω χαλβά..να μια καλή ιδέα τώρα που είναι εδώ και τα παιδιά..
φιλιά
Μαρία

δεσποιναριον said...

Μαρακι μου γλυκο, κι εσενα πανε κι ερχονται ε;

zero said...

Οχι κανελλα περικαλω.
Μου καθεται στον λαιμο και θα πνιγω.
Εναν διπλο χαλβα θα τον παρω ομως, με σιροπι.
Στο 4 πληζ.

δεσποιναριον said...

Α! χααα ακομα στο 4 εισαι; ε ναι το σιροπι ειναι ηδη μεσα. Να χορτασεις με χαλβα γιατι βαριεμαι να μαγειρευω σημεραααα!!! ουφ!

oneiromageiremata said...

Καλέ κυλία;;; να σας δώσω tips?
Άκου τιπάκια που κάνυν τη διαδικασία πιο γρήγορη και εύκολη.
Μια φορά, παρακολουθώντας εκπομπή του Μαμαλάκη, είδα ότι δεν έφτιαχνε το σιρόπι χωρια. Από τότε, ουδέποτε έφτιαξα σιρόπι ξανά. Έτσι γλυτώνεις χρόνο και τσουμπλέκια.
Αφού καβρουρντίσεις το σιμιγδάλι κλπ θα ρίξεις ζάχαρη και νερό στην κατσαρόλα με το χαλβά. Στην αρχή βράζει κανονικά. Μετά πετάει τις ίδιες καυτές φουσκάλες σα λάβα ηφαιστείου!
Μέσα ριχνω και λίγη κανέλλα γιατί μου αρέσει. Μέσα θα έβαζα και κοπανισμένη μαστίχα (με τον γνωστό τρόπο:κοπανισμένη με μια κουταλιά ζάχαρη σε μπλέντερ. Γίνεται σκόνη).
Όσο για τα αμύγδαλα...Την τελευταία φορά έκανα το εξής. Αντί να ξεφλουδίσω και να ψιλοκόψω τα αμύγδαλα, τα έβαλα ολόκληρα εκεί πυ καβούρντιζα το σιμιγδάλι. Όχι από την αρχή. Λίγο πιο μετά. Έτσι, καβουρντίστηκαν κι αυτά και ήταν ολόκληρα! Άλλες φορές βάζω σταφίδες.
Ελπίζω να σου είπα πράγματα που δεν ήξερες ήδη και να βοήθησα.
Πάω να χαζέψω τα σαρακοστιανά τώρα στο προηγουμενο ποστ!
Σόρυ για το σχόλιο-σεντόνι!

δεσποιναριον said...

AAAAAA!!!!!!!!! εισαι καταπληκτικη!! ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩΩΩΩΩ!!!! μουχει μεινει λιγο σιμιγδαλι απο προχτες. Καλα ο Μαμαλακης ειναι ολα τα λεφτα, ΑΣΕΕΕ! μας κοψανε το μεγκα και τον εχασα :(
Ελπιζω καποτε να κυκλοφορησουν τα ντι βι ντι. Εισαι γλυκα κι εσυ!!!!

zero said...

Αχ! αυτη η μουσικη μου αρεσει καλυτερα.
Να'σαι καλα Δεσποινα.

zero said...

Ακουσα για ντι-βι-ντι ?
Δεσποινα δεν πιστευω να...

Απα πα πα πα, αυτος ο χαλβας σου μας κατεστρεψε...

zero said...

Τα εβγαλα ολα στη φορα

oneiromageiremata said...

Χαίρομαι που σου άρεσε το σεντονάκι!