1/16/08

Οι απιστευτες γευσεις της Ελλαδας - Χταποδι




Κανονικα εδω που ειμαι θα επρεπε να γραφω για τα καβουρια του Μερυλαντ η για απιστευτες γευσεις της Αμερικης.
Εδω ομως ειναι το προβλημα. Δεν εχω ανακαλυψει καμμια απιστευτη γευση με εξαιρεση τα ημετερα μπλε καβουρια ζεματισμενα σε νερο με μπαχαρικα και τους αστακους του Maine. Σε αυτα που πρεπει να προσθεσω και την σουπα New England Clam Chowder, θα επανελθω καποια αλλη φορα οταν ειναι στην εποχη τους.
Τωρα μπορει να μου πειτε οτι ειμαι και προκατειλημμενη γιατι μεγαλωσα με ελληνικες γευσεις. Ισως μεχρις ενος σημειου. Αλλα δεν ειναι και τυχαιο το γεγονος οτι ολοι οι ξενοι λατρευουν την ελληνικη κουζινα, ουτε το γεγονος οτι ολοι πανε κι ερχονται και καταληγουν στον ιδιο παρανομαστη:
Την Μεσογειακη κουζινα.
Εδω στην Αμερικη υπαρχουν πολλα εθνικ εστιατορια με πρωτα πρωτα τα κινεζικα που ειναι παμφθηνα και εχουν τεραστια περαση. Ακολουθουν τα Ιταλικα τα οποια συνηθως ειναι αμερικαν βερσιον της ιταλικης κουζινας στην πλειονοτητα. Η αλλοιωση της οριτζιναλ κουζινας καποτε με πειραζε, αλλα ειναι λογικο τελικα να διαμορφωνουν τα φαγητα αναλογα με την ζητηση και την παλεττα των ντοπιων, αλλα και πολλες φορες το αυθεντικο που τις περισσοτερες φορες ειναι εισαγομενο, κοστιζει, και ανεβαζει την τιμη του πιατου, κι γινεται ετσι απλησιαστο για το μεσο πελατη.
Ξαναγυριζω λοιπον στις απιστευτες ελληνικες γευσεις που παρ'ολο οτι οι εισαγωγες εχουν αυξηθει κατα πολυ τα τελευταια χρονια, πολλες δεν ειναι δυνατον να τις βρεις εδω. Ισως σε καποιο μεγαλο εισαγωγεα στη Νεα Υορκη να υπαρχουν περισσοτερα, ειναι και αναλογα τη ζητηση.
Βλεπουμε το χταποδακι στα καρβουνα της φωτογραφιας (απο μια παλια επισκεψη στα Χανια) Χταποδια υπαρχουν κι εδω αλλα προφανως δεν εχουν περασει απο το απαραιτητο χτυπημα στα βραχια για να μαλακωσουν και οσο κι αν τα βρασεις δεν μασιουνται. Το χταποδακι το τρυφερο στα καρβουνα ειναι μια απο τις γευσεις που μου λειπει εδω. Στην Χιο τα καλοκαιρια στην αγαπημενη μου ταβερνουλα στου Πασσα στη Λαγκαδα του αφαιρουν την πετσα και ερχεται ασπρο σαν μπαμπακι και καλοψημενο.


Με ενα ντοπιο ουζακι οπως το Τεττερης νουμερο 5 ειναι ο τελειος συνδιασμος. Διπλα στο κυμα ειναι ο παραδεισος. Πολλες φορες τα βγαζουμε εμεις τα χταποδια η μας τα φερνουν διαφοροι μακρυνοι συγγενεις του πεθερου μου. Στο σπιτι στο νησι τα φιαχνουμε γιαχνι με μακαρονακι κοφτο και γινονται πολυ ωραια. Μετα το φαγητο αυτο απαιτειται μεσημεριανος υπνος τουλαχιστο δυο ωρες.


Το λιμανι στην αγαπημενη Λαγκαδα.



Χταποδι με κοφτο μακαρονακι (5-6 ατομα)
(απο το βιβλιο της Μαριγουλας Κοκκινου και της Γεωργιας Κοφινα "Τα Σαρακοστιανα")

1.5-2 κιλα χταρποδι
1 μικρο κουτι τοματακια αποφλοιωμενα η 4-5 φρεσκιες τοματες
1.5 κιλο μακαρονακι κοφτο
1 μετριο κρεμμυδι
1 φλυτζανι τσαγιου λαδι
λιγο αλατι και πιπερι.


Βραζουμε το χταποδι στο ζουμι του μεχρι να μαλακωσει. Στην κατσαρολα προσθετουμε κι ενα φυλλο δαφνης. Κραταμε το υπολοιπο ζουμι.
Βαζουμε το λαδι να καψει και ριχνουμε το κρεμμυδι ψιλοκομμενο να ξανθυνει, προσθετουμε την τοματα, το αλατι και το πιπερι και εν συνεχεια το ζουμι απο το χταποδι. Προσθετουμε και αρκετο νερο για να ψηθει και το μακαρονακι. Οταν αρχισει να βραχει ριχνουμε και το μακαρονακι και το αφηνουμε σκεπασμενο σε μετρια φωτια να ψηθει. Προς το τελος προσθετουμε και το χταποδι κομμενο σε μικρα κομματια. Το φαγακι πρεπει να ειναι ζουμερο.

Επεται συνεχεια ..............

8 comments:

zero said...

Οχι ρε δεσποιναριον ...με εκανες και πεινασα.
Καταπληκτικο το χταποδι σου και το ποστ σου.
Φερε και ενα καραφακι και κατσε να τα πουμε.

Blue said...

Δε θα το πιστέψεις αλλά χθες είχα χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό... Τα παιδιά το λατρεύουν και όποτε βρίσκω φρέσκα χταπόδια στις τράτες κάτω στην παραλία τους το φτιάχνω.
Την ίδια συνταγή κάνω κι εγώ όπως την έκανε κι η μαμά ... η μόνη διαφορά, στο νερό που βράζουμε το χταπόδι για να μαλακώσει ρίχνω λίγο (ελάχιστο όμως) ξυδάκι. Μαλακώνει πιο γρήγορα λέει η μαμά και δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο!
Αλήθεια σήμερα το πρωί οι ψαράδες είχαν βγάλει μπακαλιαράκια μεγαλούτσικα και πήρα μερικά! Σε θυμήθηκα.... θα φτιάξω τη σούπα σου αύριο!

δεσποιναριον said...

@zero Καλε μου ζερο. Τωρα που διαβαζω το ποστ σου ειναι 7¨30 το πρωι. Λες να αρχισουμε τα ουζα τωρα; Η να περιμενω να παει 8 πρωτα; Ετσι με επιασε μια λαχταρα για καλοκαιρι μωρε, ισως γιατι απο σημερα αρχισει μια σκοτεινη κρυα και βροχερη σειρα ημερων. Κλασσικη αμυντικη παιχτρια!

@λειντυ Σου εχω πει ποτε ποσο τυχερη εισαι εκει που εισαι; Ηταν η τελεια κινηση και για σας και για τα παιδια. Αχ και φρεσκο ψαρακι απο τρατα. Ξυδακι λοιπον δε περφεκτ τεντεραιζερ. Θα το εχω υπ'οψη μου. Φιλακια!

Núria said...

Just wanted to say Thank you for adding me in your blogs list.
I don't understand anything but I like the pictures of your recipes!
Gracias
Efjaristó

δεσποιναριον said...

Nuria, I am in love with the spanish cuisine, and with your country too. I visited Andalucia three years ago and I want to visit the rest of Spain too. I just saw the snails you have today! SUPERB!! I am not a professional cook, I just like cooking and I will try many of your suggestions. Most of the recipes I have in my blog are taken from various books or sometimes I describe an effort to reproduce something I tried somewhere. I am just sharing with some greek friends. I live in the US.
Welcome again and I definitely declare myself your fan!

zero said...

Ενταξει, να περιμενουμε να παει βραδυ.
Αμα ειναι να το κανουμε σωστα το πραγμα.

Anonymous said...

Kai egw auto me to ksidi tha sou elega ma me prolave i lady blue.alla kai kati akoma an iparxi fresko xtapodi ekei, na to katapsixis kai otan to ksepagosis, gia na to magirepsis den tha einai skliro.to xw efarmosi prin 3 kalokairia pou piasame katalathos stin thaso se diakopes.to magirepse filos tou andra mou kai eixe gini katapliktiko.
mou aresei poli to blog sou min to klisis min ta kanis ena! asta opos exoun ...mou areseis poli kai mou thimizis mia gnosti mou omws apokliete sigenia giati auti einai euritisa h mipos? kalimera kalinixta den ksero

δεσποιναριον said...

@luna σε ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια. Οχι δεν εχω καμμια σχεση με Εβρο αν και θαθελα να παω ενα ταξιδακι αν μου δοθει η ευκαιρια.
Την ωρα που εγραφες.. καλο απογευμα..εμεις ειμαστε πισω 7 ωρες .. χαρηκα που ηρθες.