1/8/08

Λεμονατο


Το νουα το λεμονατο ειναι ισως το καλυτερο φαγητο που φιαχνει η μαμα Αννα (μαμα του αγαπημενου μου). Εχω προσπαθησει αρκετες φορες και νομιζω οτι ειμαι αρκετα κοντα, αλλα μερικες συνταγες οταν αλλαξουν χερια ποτε δεν εχουν το ιδια γευση.


Το νουα πρεπει πρωτα να αλατοπιπερωθει καλα.
Το μυστικο της ειναι οτι πρωτα το σωταρει σε καυτο ελαιολαδο ωστε να ροδοκοκκινισει απο ολες τις πλευρες. Ετσι δημιουργειται μια κρουστα και κραταει το κρεας ζουμερο. Μετα το σβηνει με χυμο απο δυο λεμονια (αν δεν ειναι πολυ ζουμερα βαζουμε τρια) και ελαχιστο νερακι. Προσθετει και μισο φλυτζανι ελαιολαδο και το σιγοψηνει σε χαμηλη φωτια για περιπου τρια τεταρτα της ωρας. Το ζουμακι σιγα σιγα δενει, αλλα καλο ειναι καθε τοσο να κοιταμε μηπως και εξατμιστει οποτε προσθετουμε ελαχιστο νερακι καθε φορα για να μη αραιωσει η σαλτσα. Προς το τελος δοκιμαστε τη σαλτσα και διορθωστε με αλατακι αν χρειαζεται.

Υ.Γ. Με με μακαρονια νουμερο 5 ΑΟΥΤ ΟΦ ΔΙΣ ΓΟΥΟΡΛΝΤ !

4 comments:

Blue said...

Ευχαριστώ πολύ πολύ Δεσποινάκι... Η μαμά-Κάτια βλέπεις έχει ένα μικρό πρόβλημα στο να δίνει συνταγές.... "έλα κάτσε να δεις πως το φτιάχνω" σου λέει!
Τη Δευτέρα το πρωί θα σου γράψω αν το πέτυχα ... ή μαλλον αν το έφαγαν όλο! :)

δεσποιναριον said...

Μα κι εγω βασικα δεν εδωσα συνταγη, μια περιγραφη προσπαθησα να κανω. Οσο κι αν μ' αρεσει να πειραματιζομαι και να βελτιωνομαι, τοσο δεν μπορω να καταγραφω δοσολογιες και εκτελεσεις. Κατι βασικα πραγματα που απαιτειται η κατα γραμμα εκτελεση τα εχουν γραψει αλλοι κι εγω τα ακολουθω. Καλη επιτυχια. Μετα το νουα πρεπει να το κοψεις λεπτες φετες και να το ζεστανεις τελευταια στιγμη μεσα στην σαλτσα. Θα τα σερβιρεις ομως ξεχωριστα. Με αυτο παει πολυ και το ρυζι πιλαφι- κλασσικο! Καλη επιτυχια μαι νταρλινγκ!

Blue said...

Λοιπόν προτίμησα το πιλάφι για συνοδευτικό .... κι άρεσε Σε όλους πολύ... τα πιάτα άδειασαν και... ξαναγέμισαν...

Να' σαι καλά Δεσποινάκι!

δεσποιναριον said...

Το πιλαφακι ειναι πιο ευκολο και δε θελει τελευταια στιγμη να τρεχεις οπως με τα μακαρονια. Χαιρομαι που ολα πηγαν καλα και τους αρεσε το φαγακι σου!!