12/21/07

wine country



Συνεχιζω το οδοιπορικο στην Καλιφορνια με φωτογραφιες απο την εκδρομη στη Napa Valley. Φυσικα ειχα δει απο παλια φωτογραφιες και ειχα ακουσει και περιγραφες φιλων και δε με απογοητευσε. Ηταν ετσι ομορφα οπως το περιμενα και σ' αυτο βοηθησε μια φανταστικα ηλιολουστη ημερα οτι επρεπε για τετοιου ειδους εκδρομη. Μια εκδρομη με πολλες στασεις.
Δεκεμβρη μηνα φυσικα τα αμπελια ειναι ολα γυμνα αλλα ετσι φαινεται ποσο ομορφα ειναι διατεταγμενα στη σειρα, περιποιημενα και νοικοκυρεμενα. Ετσι γυμνα μοιαζουν με μενορες με τα υποστηρηγματα που εχουν απο κατω. Δεξια και αριστερα στην κοιλαδα οι πλαγιες ειναι ολες φυτεμενες με αμπελια και φυσικα οι δυτικες που τις βλεπει ο πρωινος ηλιος ειναι αυτες που βγαζουν το καλυτερο κρασι.
Με το χαρτη στο χερι για να βλεπουμε που βρισκονται οι διαφορες wineries αποφασισαμε να επισκεφτουμε τρεις τουλαχιστο, απο αυτες που ηδη εχουμε δοκιμασει καλα κρασια και θεωρουνται απο τις πιο καλες.
Η πρωτη ηταν η winery του Robert Montavi
Η πιο απλη απο ολες αλλα και η πιο ευχαριστη για βολτα και για να δοκιμασεις διαφορα κρασια. Ειχαν ξεχωριστα τα απλα κρασια απο τα Reserve. Τα τελευταια τα εχουν σε μια αιθουσα που την ονομαζουν " ΤΟ ΚΑΛΟΝ ". Ο σομελιε ηταν αριστα καταρτισμενος αντιθετα με αλλες wineries που επισκεφτηκαμε, και μαλιστα οταν συστηθηκαμε ως Ελληνες, αμεσως εκανε αναφορα στο ονομα της αιθουσας. Εφερε και την κυρια σομελιου απο μεσα και μας συνεστηαν να δοκιμασουμε κατι φανταστικα Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve απο 1999 ως και 2004. Στο σλαιντ βλεπετε την αιθουσα ΤΟ ΚΑΛΟΝ και τον τσιφτη σομελιε. Μειναμε καμια ωριτσα δοκιμαζοντας τα υπεροχα κρασια. Το κακο ειναι οτι οχι μονο δεν μπορεις να παρεις στο αεροπλανο κρασι, αλλα εκει που μενουμε δεν ταχυδρομουν. Washington DC και Maryland απαγορευεται. Τελειως ηλιθια μερικα στεητς.



Η επομενη σταση ηταν τα Beaulieu Wineries που δεν εχουν καμμια ιστοσελιδα της προκοπης να σας δειξω. Εδω ηταν σκετη απογοητευση και ειδικα για τον καλο μου που με πηγαινε εκει με χαρα γιατι την προηγουμενη φορα που την ειχε επισκεφτει ειχε ενθουσιαστει. Μαλιστα τοτε εφερε ολοκληρη κασα αεροπορικως γιατι δεν υπηρχαν ολες αυτες οι απαγορευσεις. Το tasting τελειως τουριστικο. Τα Ριζερβ κλειστα και η θειτσα που σερβιρε το κρασι, μαλλον ουτε το καταλληλο training δεν ειχε. Στο ιδιο ποτηρι ολα ασπρα ροζε σαμπανιζε και κοκκινα και πριν καλα καλα αδειασει το ενα. Τι διαολο βαριουνται να πλυνουν ενα ποτηρι.

Εν τω μεταξυ μεσημεριασε.
Σταματησαμε σε ενα τοπικο μαγαζι που μοσχοβολουσε παιδακια μπαρμπεκιου. Κι αλλο κρασι εκει φυσικα.

Η επομενη σταση ηταν το Beringer Winery. Εδω τελειως αλλη εικονα. Τεραστιοι κηποι που μονο για να τους γυρισεις θελεις ωρες. Ριξτε μια ματια στο λινκ, αξιζει. Εδω ο καλος μου δεν αντεξε. Αγορασε τρια μπουκαλια κρασι, μαλλον τεσσερα και το ενα το χαρισε στη Δαφνη. Αυτα τα τρια μπουκαλια στριμωχτηκαν αναμεσα σε πουλοβερακια σε μια μικρη τρολευ βαλιτσα και εγω προσευχομουνα να μη σπασουν η να μη χαθει η βαλιτσα και κλαιμε μετα ολοι μαζι. Τελικα ηρθαν σωα και πηραν τη θεση τους κατω στο κελλαρι.

Ηθελα πολυ να επισκεφτω το οινοποιειο Coppola, αλλα ηταν αρκετα εξω απο τον κεντρικο δρομο, εξ αλλου βρηκαμε και την CIA που μας πηρε τα μυαλα και αρχισε να σουρουπωνει. Ελπιζω μια αλλη φορα να τα καταφερω.

Επιστρεψαμε καβατζαροντας τα Spring Mountains σε φιδωτα δρομακια αναμεσα σε οξυες και αμπελωνες. Αυτες ειναι πραγματικα εικονες που θυμιζουν Ευρωπη, στην ανατολικη ακτη δεν υπαρχει περιπτωση να τις βρεις. Πεσαμε στη Sonoma Valley αλλα ηταν αργα για αλλες βολτες. Μουρθε στο νου το εργο Sideways. Εκεινο που εκανε τους Αμερικανους να αφησουν για λιγο το chardonney και ανεβασε τις πωλησεις του merlot σε καινουργια υψη.

Cheers!!

No comments: