12/3/07

Λιγο πριν φυγω..





Οπως υποσχεθηκα χτες αντιγραφω την συνταγη για τη μανιταροσουπα. Τι περιεργο κι αυτο. μικρη ακουγα σουπα και επαιρνα δρομο. Τωρα τρελλαινομαι για σουπες. Εξαιρεση παντα αποτελει - και θα αποτελει - ο ελληνοπρεπεστατος πατσας που οταν μου μυρισει αναπτυσσω μεγαλες ταχυτητες και εξαφανιζομαι. Η μαμα τον εφιαχνε μονο μια φορα το χρονο γιατι αρεσε στον μπαμπα. Εκεινη τη μερα εβρισκα καταφυγιο στη θεια Ρεα η στη θεια Νικη που ταιζαν αγορια και παντα ειχαν οχι μονο εξτρα φαγητο αλλα και νοστιμωτατο.
Παμε λοιπον:
250 γραμ. μανιταρια καλλιεργημενα κομμενα σε φετες
250 γραμ, μανιταρια πλευρωτους χοντρικομμενα
3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο
5 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1 κρεμμυδι πολτοποιημενο
1 φλυτζανι λευκο κρασι
1 ματσακι ανηθο ψιλοκομμενο
2 κροκους αυγων
χυμο απο ενα λεμονο
αλατι και πιπερι

Ζεσταινουμε το λαδι δε μια μεγαλη κατσαρολα σε μετρια προς δυνατη φωτια.
Προσθετουμε τα φρεσκα κρεμμυδακια και το κρεμμυδι.
Ψηνουμε για 5 λεπτα ανακατευοντας συχνα.
Σβηνουμε με το κρασι και και ριχνουμε τα μανιταρια και 2 φλυτζανια νερο.
Αλατοπιπερωνουμε, προσθετουμε τον ανηθο, σκεπαζουμε, χαμηλωνουμε τη φωτια και ψηνουμε για μιση ωρα.
Χτυπαμε τους κροκους με το χυμο του λεμονιου και λιγο πιπερι.
Παιρνουμε 1 κουταλια ζωμο απο τη σουπα και σταδιακα το προσθετουμε στους κροκους, χτυπωντας με ενα πηρουνι. Προσθετοθμε λιγο ζωμο ακομα ωστε να ανεβασουμε τη θερμοκρασια του μιγματoς των κροκων. Ριχνουμε το αυγολεμονο στην κατσαρολα , κουνωντας την ωστε να παει παντου. Σβηνουμε τη φωτια, δοκιμαζουμε, διορθωνουμε στο αλατι και σερβιρουμε αμεσως.

Την συνταγη για τον μπυρατο κοκκορα δεν την γραφω γιατι παρ' ολο που εγινε καλη, καπου της βρηκα ελλειψεις. Στη φωτογραφια τους ο κοκκορας δειχνει ξεροψημενος. Συμφωνα με την συνταγη ψηνεται σε δυνατο φουρνο με ελαιολαδο αλλα τον σκεπαζουν με αλουμινοχαρτο. Οταν σκεπασεις το πουλι με αλουμινοχαρτο δε ξεροψηνεται που να χτυπιεσαι. Δεν ξεραθηκε μεσα βεβαια, κρατησε ολο το ζουμακι.. και οταν μπηκε στη σαλτσα ηταν μια χαρα.. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ γκρρρρρρρ!!!!!!! Δοκιμασα και λιγα λεπτα κατω απο το γκριλλ αλλα φοβηθηκα μη μου στεγνωσει το ασπρο κρεας.

Και νομιζα οτι σημερα δε θα μαγειρευα και θα τρωγαμε τα χτεσινα, αλλα ελαβα το πρωι μυνημα στο γραφειο απο τρεις μπομπιρες που εγραφαν.. "ερχομαστε να σας δουμε πριν φυγετε, μη κανετε τιποτα το ιδιεταιρο". Ναι καλα .. θα αφηνα τωρε εγω νηστικα τα μπομπιρια! Ναναι καλα ο σινιορε Πεπινο με τα λαζανια του.

Και τωρα αφηνω την κουζινα μου για μερικες μερες και παω να δοκιμασω αλλες γευσεις, και να γυρισω με φωτογραφιες, εντυπωσεις και προπαντος φορτισμενες μπαταριες.

Καλη ανταμωση..

Υ.Γ. Φωτογραφια απο το κεντρικο Williams Sonoma στο San Francisco


No comments: