9/10/07

ΚΩΜΗ - ΚΟΜΙ - μεταφορα απο το δεσποιναριον

ΚΩΜΗ - Ενα ομορφο χωριο στο νοτιο ακρο της Χιου, με μεγαλη ωραια αμμουδια και πολλα ψαροταβερνακια.. Στην Κωμη παντα αισθανομαι την απολυτη χαλαρωση.. η θαλασσα ειναι παντα ζεστη, κοντα στην παραλια εχει παντα ξαπλωστρες και ομπρελλες που τις βαζουν τα ταβερνακια εκει γυρω.. ειναι μαλιστα δωρεαν.. ε μια μαριδα αργοτερα θα τη φας. Ετσι μπορεις να περασεις ολη μερα εκει μεταξυ θαλασσας - βιβλιου - φραππε - μπαρμπουνιου - πατατουλας τηγανητης και δροσερης μπυριτσας. Μπαινοντας στη θαλασσα προχωρας πολυ για να φτασεις στα "απατα" . Αυτο εμενα μ' αρεσει πολυ.. μου δινει χρονο να συνιθισω τη δροσια και μ' αρεσει να απομακρυνομαι απο την ακτη περπατωντας.


ΚΟΜΙ - σινιε εστιατοριο στην 17η οδο, NW Washington κοντα στο Dupont Circle. Ο chef Johnny Monis νεαρωτατος - δεν εχει κλεισει ακομα τα 30 - ονομασε το εστιατοριο ΚΟΜΙ απο τον τοπο της καταγωγης του, την Κωμη της Χιου . O Johnny βραβευτηκε το 2006 με το βραβειο του καλυτερου ανερχομενου σεφ της περιοχης Washington. Το εστιατοριο ΚΟΜΙ δεν εχει πανω απο 15 τραπεζια. Εκεινο που το διακρινει ειναι η προσωπικη περιποιηση καθε πελατη και η αφοσιωση στην υψηλη μαγειρικη τεχνη. Πραγματικα μου εδωσε την εντυπωση οτι το προσωπικο ηταν περισσοτερο απο τους θαμωνες, και η διαδικασια του σερβιρισματος διαρκει πανω απο 2 ωρες. Ειναι πραγματικα μια απολαυση. Αρχιζουν να ερχονται τα μεζεδακια.. ξεχωρισα μια ωραια ψαροσαλατα με καπαρι και λαδολεμονο, μικροσκοπικο σαγανακι πανω σε κρουτον, πικαντικα κεφτεδακια πιο μικρα κι απ' αυτα που λεμε εμεις "του γαμου" , και μια σαλατα απο φακες. Ολα τα μεσογειακα συστατικα παιζουν στην παλεττα του Johnny. Λιολαδο, ξυδι, συκα, κυδωνια, ροδια, τυρια, καππαρη , γιαουρτι, ακομα και καρπουζι, μικρα κυβακια πανω σε τυρι φετα.. Το κυριως γευμα περιλαμβανει μοσχαρι, χοιρινο, κοτοπουλο η καποιο κυνηγι και παστα. Η καταληξη εκπληξη. Ονειρεμενοι λουκουμαδες (που εγω θα τους εβαζα λιγο μελι - ηταν απλα πασπαλισμενοι με αχνη) και ενα γλειφιτζουρι πορτοκαλι φιαγμενο απο τον ιδιο. Τωρα που γραφω, ισως να εκανα κρατησεις για τα γεννεθλια μου, ενα μηνα πριν .. χμμμμμ.. αν προφτασω!




Chef Johnny Monis-Quiet dinning- Washington Post Article

No comments: