Σημερα εφιαξα κατι τοματουλες εκπληκτικες.. ετσι που τις ειδα στο μαναβη ωριμες και μεγαλες παρ'ολο που δεν ειχα προγραμμα για μαγειρεματα.. σκεφτηκα οτι θαταν αμαρτια να μην αποχαιρετισω το καλοκαιρι με τοματες γεμιστες. Εχω μια ωραια παραλλαγη με χαμηλους υδατανθρακες που τρωω χωρις ενοχες.
Βαζω την ψυχα της τοματας στο μπλεντερ και την πολτοποιω. Γινεται σχεδον χυμος.
Στη γεμιση βαζω απαχο κιμα ψιλοκομμενο κρεμυδακι κατα προτιμηση Βινταλια, μικρα μανιταρακια πορτομπελλο σε φετες, ψιλοκομμενο μαιντανο, και κουκουναρι
Πρωτα τσιγαριζω το κρεμμυδακι σε αγνο παρθενο λαδι ελιας, και πριν μαλακωσει πολυ προσθετω τα μανιταρια.
Μολις τα κρεμμυδακια αρχισουν να ξανθαινουν και τα μανιταρια να σκουραινουν, προσθετω το μαιντανο, τα κουκουναρια και το χυμο της φρεσκιας τοματας.
Γεμιζω τις τοματες και στο καπακι ριχνω λιγη ζαχαρη αφου το εχω αλειψει με λαδι.. Αυτη ειναι μια συνηθεια που την απεκτησα κανοντας παρεα με νησιωτες.. εμεις στο σπιτι μας βαζαμε γαλεττα. Μετα παιρω το λαδοτηρι και κανω μερικα οχταρια απο πανω.. οτι αλλο ζουμακι βγαλει το φαι...
Αχ.. ετοιμες.. η ζαχαρη με το λαδι εχουν φιαξει λιγο σκουρο ζουμακι κατω.. βλεπετε δεν βαζω πατατες στο πλαι γιατι ειπαμε αποφευγουμε τους υδατανθρακες.. Οι νησιωτες με τους οποιους συχναζω βαζανε κοφτο μακαρονακι γυρω απο τις τοματες.. ε και τελικα σκαγανε του φαγητου..
Σερβιρω μια τοματα (μονο) και τη συνοδευω με λιγο κρασακι απο Καλιφορνια (Sonoma County) Καλη ορεξη..
Αυτες ειναι οι τελευταιες ενδοξες μερες της παλιας μου κουζινας.. συντομα το σπιτι θα γεμισει πλακατζηδες.. μπογιατζηδες.. συνεργεια και σκονη.. σημερα παω να δω κατι νεροχυτες.. βοηθεια μου.. παντως φαγητο ετοιμο εχω απο χτες...
No comments:
Post a Comment