2/3/08

Alice Walters - The art of simple food




Χτες στις βολτες μου για ψωνια περασα κι απο ενα βιβλιοπωλειο και πηρα ενα βιβλιο μαγειρικης που ηθελα να παρω εδω και καιρο. Το βιβλιο " The art of simple food " της Alice Walters. Η Alice Walters ειναι γνωστη στην Αμερικη περιπου απο το 1971 οπου ανοιξε στο Berckley της California το εστιατοριο Chez Panisse, με αποκλειστικα οργανικα και εποχιακα προιοντα. Με τον καιρο η επιχειρηση ανεπτυξε ενα δικτυο ντοπιων αγροτων που μονο σκοπο ειχαν να τροφοδοτουν το περιφημο εστιατοριο με οτι πιο φρεσκο και καλο υπαρχει.
Απο το βιβλιο της λοιπον, σε δικη μου μεταφραση εννεα βασικοι κανονες για να τρεφομαστε σωστα. Φυσικα δεν μπορουμε ολοι να τους εφαρμοσουμε αλλα εστω και μερικους, μια προσπαθεια, θα κανει καλο σε μας , στα παιδια μας, και στο περιβαλλον μας.

1. Τρωτε τοπικα προιντα.

Μαθετε απο που προερχεται η τροφη σας, και πως παραγεται. Προσπαθηστε να βρειτε μια μεγαλη ποικιλια φρουτων και λαχανικων απο μικρους παραγωγους της περιοχης σας, που φροντιζουν οι ιδιοι τη γη τους. Αγοραστε αυγα, κρεας και ψαρια απο παραγωγους που εφαρμοζουν κανονες οργανικης και οικολογικης εκτροφης.

2. Τρωτε εποχιακα.

Διαλεγετε προιοντα εποχης. Ακομα και οταν η εννοια εποχιακο για ενα προιον ειναι περιορισμενη, μπορει να επεκταθει με τη χρηση θερμοκηπιων. Επισης πολλες τροφες μπορουν να φυλαχτουν σε λαδι η ξυδι η ακομα και να αποξεραθουν. Το να τρωμε εποχιακα οχι μονο μας δινει την αισθηση του τοπου και του χρονου αλλα μας χαριζει και την μεγαλυτερη νοστιμια.

3. Ψωνιζετε σε λαικες αγορες.

Οι λαικες αγορες αντιπροσωπευουν ποικιλια, ειλικρινια, καποια σιγουρια για την τοπικη προελευση των αγαθων, και ομορφια. Γνωριστε τους παραγωγους. Μοιραστειτε μαζι τους τη γνωμη σας για τα προιοντα τους.

4. Φιαξτε δικο σας κηπο.

Ειναι τεραστια η ικανοποιηση οταν καταναλωνετε λαχανικα που μεγαλωνετε οι ιδιοι στον κηπο σας. Ακομα και μια γλαστρα με μυρωδικα στο παραθυρο της κουζινας μπορει να κανει το φαγητο σας πιο νοστιμο και να σας εχει συντονισμενους με τις τεσσερεις εποχες.

5. Φυλαξτε και ανακυκλωστε.

Παρτε το καλαθι σας η την υφασματινη τσαντα σας στην αγορα. Ξαναχρησιμοποιηστε αν μπορειτε παλια υλικα συσκευασιας. Μαζευετε φλουδια η φυλλα τσαγιου σε ενα τενεκακι. Κανουν εξαιρετικο λιπασμα για τις γλαστρες και τα παρτερια. Οσο περισοτερο ανακυκλωνετε τοσο πιο καλα θα αισθανεστε.

6. Μαγειρευετε απλα και χρησιμοποιειτε ολες σας τις αισθησεις.

Μη φιαχνετε πολυπλοκα φαγητα. Αφηστε τις γευσεις καθαρες απλες χωρις περιττα καρικευματα η ατυχεις συνδιασμους. Και οπως μαγειρευετε, κοιτατε, μυριστε, παρατηρηστε και γευτητε το φαγητο. Συμμετεχετε στη διαδικασια.

7. Μαγειρευετε μαζι.

Με τους φιλους, με την οικογενεια, με τα παιδια. Οταν τα παιδια συμμετεχουν στη διαδικασια της παραγωγης η της προετοιμασιας του φαγητου, το αγαπουν και το τρωνε αλλα κυριως μαθαινουν χωρις κοπο να τρωνε σωστα.

8. Τρωτε μαζι.

Οσο κι αν ειστε πολυασχολοι καθηστε στο τραπεζι και τρωγοντας μιληστε, μοιραστητε, ξεδωστε. Καμμια αλλη ωρα της ημερας δεν προσφερει τετοια ευκαιρια.

9. Να θυμαστε οτι το φαγητο ειναι πολυτιμο.

Το καλο φαγητο προερχεται μονο απο καλα υλικα. Η τιμη του περιλαμβανει εξοδα για να ειναι το περιβαλλον καθαρο για τον κοπο των αγροτων και των παραγωγων.

Να βαλω κι εγω ενα κανονα;

10. Μη πετατε το φαγητο μωρε. Τοσος κοσμος πειναει γυρω μας. Θα γραψω κατι εδω που με εκανε να δακρυσω. Στο Σαν Φρανσισκο το Δεκεμβρη πηγαμε με τη Δαφνη να φαμε ενα σαντουιτς. Η Δαφνη παραγγειλε ενα κλαμπ σαντουιτς απο κεινα που ειναι κομμενα στα δυο. Εφαγε το ενα και το αλλο επειδη χορτασε το τυλιξε σε μια πετσετουλα και το εβαλε στην τσαντα της. Νομιζα οτι το φυλαξε για μετα. Στη στροφη του δρομου, ρωταει εναν αστεγο. Εχω ενα σαντουιτς το θελετε? Το ηθελε ο ανθρωπος. Κι εγω στην ακρη παρακολουθουσα και αναρωτιομουνα αν αυτο της το εμαθα εγω η μου το μαθαινει τωρα εκεινη.

Πολλα φιλακια.

6 comments:

Anonymous said...

Αγαπητή Δέσποινα,
Μόλις ανακάλυψα το blog σου και μου αρέσει πολύ. Η Alice Waters είναι αποκάλυψη. Μακάρι να την ξέραμε και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια που κανείς δεν μιλάει ανοιχτά για όσα λέει εκείνη παρα μόνο τελευταία που τα ένθετα των εφημερίδων ασχολήθηκαν με τη γαστρονομία και έμαθε και κάτι ο κόσμος. Φιλικά
Ιωάννα

δεσποιναριον said...

Αγαπητη Ιωαννα, καλως ορισες, Σ' ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Μια συντομη ματια που ερριξα φαινεται οτι κι εσυ εχεις εναο πολυ ενδιαφερον μπλογκ. Θαρθω αργοτερα με την ησυχια μου να σε διαβασω. Πρωτοπορος εδω και χρονια Η Αλις στον τομεα της απλης και καλης διατροφης. Θα τα ξανα πουμε.

kiki said...

Συμφωνώ απόλυτα με όλους τους κανόνες και με το δικό σου. Άψογη η Δάφνη...

δεσποιναριον said...

Καλωστα μου τα ονειρομαγειρεματα. Λιγη καλη θεληση θελει απο ολους και ολα θα ειναι πιο ομορφα.

Blue said...

Μια χαρά τη βρίσκω την Alice Waters... μια χαρά και σένα και τη Δάφνη σου! Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν να φτιάξω ένα παρτεράκι στον κήπο με μυρωδικά. Το ποστ σου ήρθε σαν επιβεβαίωση ότι θα ήταν καλή ιδέα!

δεσποιναριον said...

Ειναι εξαιρετικη ιδεα. Δεν θελουν πολυ φροντιδα και ανα πασα στιγμη κοβεις ενα κλαρακι και τσουπ στο φαι. Τα αγαπημενα μου ειναι. Φρεσκια ριγανη, δεντρολιβανο, δυοσμος και φυσικα βασιλικος.
Αλλα και μαιντανουδακι αν βαλεις και ανηθο, χλατς κοβεις ενα φυλλαρακι και τσουπ το μπηγεις στη σαλατα. Και προσεχε τα ηχητικα εφε. Χλατς και τσουπ.