4/3/08

Χοιρινο ψητο με πατατες



Φιαχνω χοιρινο ψητο με τον τροπο που το φιαχνουν οι Ιταλοι.
Βρισκω ενα ωραιο κομματι απο ωμοπλατη δεμενο σε ρολο με σπαγκο.
Νοικοκυρεμενα πραγματα.
Το αλατοπιπερωνω.


Σε πυριμαχο σκευος σωταρω το χοιρινο με 1/2 φλυτζανι λαδι.
Κατα τη διαρκεια του σωταρισμετος προσθετω δυο κλαρακια δεντρολιβανο,
δυο κλαρακια φασκομηλο φρεσκο,
και δυο φυλλα δαφνης.
Λιγο πριν ροδοκοκκινησει απο ολες τις πλευρες ριχνω μεσα στο λαδι μια σκελιδα σκορδο κομμενη σε λεπτες φετουλες.
Σβηνω με 1/2 φλυτζανι ξερο κοκκινο κρασι.
Προσθετω στο σκευος 3 φλυτζανια γαλα.


Σε μετριο φουρνο, ψηνω το χοιρινο σκεπασμενο περιπου 2 1/2 ωρες, γυριζοντας το καθε μιση ωρα, ωστε να ψηνεται μεσα στο γαλα.
Το ψησιμο στο γαλα δινει στο κρεας μια μεταξωτη υφη.


Οταν ψηθει το κρεας, το γαλα θα εχει κομπιασει στη σαλτσα.
Βγαζω το κρεας σε μια παιατελλα να κρυωσει και σουρωνω το ζουμακι.
Οταν κρυωσει το κρεας το κοβω σε λεπτες φετες και το τοποθετω σε ενα πυρεξ.
Απο πανω ριχνω τον καθαρο ζωμο.
Θα το ζεστανω οταν ερθει η ωρα του σερβιρισματος.


Συγχρονως ετοιμαζω και πατατουλες για να το συνοδεψω.
Προτιμω τις μικρες αυτες που εδω λεγονται "Fingerling Potatoes"
Δεν τις καθαριζω, απλα τις πλενω καλα για να φυγει καθε ιχνος βρωμιας.


Σε ενα πηλινο σκευος, βαζω τις πατατες με 1/2 φλυτζανι λαδι,λιγο νερακι, αλατι, πιπερι και λιγο δεντρολιβανο, και τις ψηνω σε μετριο προς δυνατο φουρνο περιπου 3/4 με μια ωρα μεχρι να ροδοκοκκινησουν και να ψηθουν καλα μεσα.


Σερβιρω με πρασινη σαλατα.
(ατυχησε στη φωτογραφια η σαλατα)


Καλη Ορεξη.

14 comments:

Peter M said...

Despoina, I love that you used faskomilo (sage) for this pork roast.

Any left for me?

zero said...

Ωχ... μιλαμε για σοβαρο φαγητο τωρα.
Κοψιδια κανονικα λεμε..
Κατσε να το γραψω και στα αγγλικα...
This is serious eating, no fooling around.

(τι γραφω ο μπλογκερ!)

La Gigi said...

θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

Blue said...

μμμ.... νόστιμοτατο... Νομίζω έχω φάει κάτι παρόμοιο αλλά χωρίς πατάτες για συνοδευτικό ...
Το σώζω για να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! :)

δεσποιναριον said...

Πουλακια μουυυυυ!
Μυριστηκατε το ψητο!

Παντελη, αφου καταλαβαινει; ελληνικα, θα στα λεω ελληνικα να κανεις πρακτις. Αν δε σε βολευει τελ μη! (χααα)
Εχει περισσεψει φυσικα φασκομηλο. Εμεις οι Ελληνες εχουμε κολλησει στη ριγανη και δεν βλεπουμε γυρω τι αλλα ομορφα μυρωδικα υπαρχουν!



Ζερο. Εισαι κορυφη μπλογκερ μου. Τσακω ενα κοψιδι ον δε χαουζ!


Μελισσουλα. Μα ναι εκει σχετε και ωραια χοιρινα. Την επομενη φορα θα το κανω με χοιρινα μπριζολακια, γιατι ετσι , παρ' ολο που φαγαμε 5, περισσεψε πολυ και στο τελος θα αρχισουμε να κανουμε γουτς γουτς.


Μαι λειντυ, διελαξε κι εσυ χοιρινα μπριζολακια, και το γαλα απλα να τα σκεπαζει.

zero said...

This is serious eating, do not try this alone at home.

Gourounopoulo ον δε χαουζ οφ Ντεσποινα ...λεμε τωρα.

Γιαμι, γιαμι...

kiki said...

Τι νόστιμο φαίνεται και τι όμορφα που το στόλισες με τα μυρωδικά!

Anonymous said...

γεια στα χερια σου!...μεχρις εδώ μοσχοβόλισε :)

δεσποιναριον said...

@zero γιαμι γιαμι φορ μαι ταμι

@ονειρομαγειρεματα, χαααα δε το στολιασ, κολλανε απανω οπως το τσιγαριζω. Το εφφε ομως ειναι χαριτωμενο.

@cook Σ' ευχαριστω μαγειρισσα μου.

"ζαχαρούλα.." said...

..δεν υπάρχει περίπτωση να μου ξεφύγει αυτή η συνταγή!!!

ευχαριστώ καλή μου!!!

φιλιά!

δεσποιναριον said...

Χμ τωρα που το σκεφτομαι, θα πηγαινει ωραια και με μακαροναδα!

zero said...

οχι ρε μπλογκερ μου...
με τσακισες τωρα
να τρωει η μανα και του παιδιου να μην δινει.

δεσποιναριον said...

Παλι πεινασμενος μπηκες εσυ εδω μεσα. Αντε να δουμε τωρα που θα φυγω ποιος θα σε ταιζει, χααααα! τωρα το σκεφτηκα, θα αφησω μερικα σαντουιτς στο ψυγειο!

Τι σκεφτηκα η μπλογερ!!!!!

zero said...

μπλογκερ μου ...με'σωσες...
Δωσε και σωσε Δεσποινα...